Er SEO kun linkbuilding?

Alt for mange tror stadig at SEO handler om at linkbuilde, men lad mig nu slå fast at det gør det altså ikke, linkbuilding er en del af SEO arbejdet, men du kommer ikke langt, hvis du kun bygger links, specielt ikke i dag efter Googles zoologiske have.

SEO

Når jeg arbejder SEO, så deler jeg det altid op i 3 dele, da det giver et bedre overblik.

Teknisk SEO

Her handler det om at få Google til rent faktisk at crawle og læse dit site ordenligt; har vi de rigtige tags på siderne, loader sitet hurtigt nok, redirects, indeksering af de rigtige sider, DC osv. osv. – Her er det nødvendig at arbejde tæt sammen med udviklerne for at lave de fleste ændringerne.

Vi skal altså have gjort Google så forelsket i vores kode at de gider besøge os igen, igen og igen.

Hvis du spørg mig, så er den tekniske del ekstrem spændende at arbejde men, specielt, hvis du har et internationalt site med flere sprog der sælger krydderier eller måske isterninger, så kan det virkelig rykke noget.

Content SEO

Få lavet de rigtig søgeordsanalyser (søger folk efter “fodboldstøvler” eller “fodboldsko”), få skrevet indhold, rettet titletags osv. osv.

Content er ekstrem vigtig i dag; forestil dig at Google kommer forbi din webshop og du har omkring 500 kategorisider, der alle ligner hinanden på én prik, hvor sexet er det? Det er overhovedet ikke sexet! Derfor er det rigtig vigtigt at man få lavet noget unikt indhold til hver kategori, så du får lavet unikke kategorisider, men det er specielt også vigtigt hvis du også vil have fat i de mere ”long tail” søgninger og den generelle brugeroplevelse.

Linkbuilding

Her kan man igen dele det op i 2 dele intern og ekstern linkbuilding.

Intern linkbuilding siger lidt sig selv, men rigtig mange forstår ikke de muligheder der er med intern linkbuilding. Arbejder du med artikler, produkter, kategorisider osv. allerede, ja så er der masser af muligheder for at linke rundt internt. Men overdriv nu ikke!, link interne der hvor det giver mening.

Ekstern linkbuilding er ikke noget du laver mandag morgen også er du færdig, det er en længerevarende proces, som du aldrig blive “færdig med, der ikke skal pushes alt for hårdt. Dine links skal komme i en naturlig strøm ellers vil Google på et tidspunkt opdage det og slå dig over fingerspidserne ved at smide dit site ud af deres indeks, så vær varsom med din linkbuilding.

Jeg sigter altid efter en alsidig link profil på de sites jeg arbejder med, jeg foretrækker selvfølgelig en masse kvalitetslink, men jeg tager også gerne de links af en lidt lavere kvalitet, nofollow links, kommentarlinks osv., da det er naturligt at man har en god blanding af links IMO.

Men personligt starter jeg altid med at få styr på den tekniske del først før jeg begynder at arbejde med content delen, når der er styr på de områder, så begynder jeg at linkbuilde og ikke før, da der nogle gange slet ikke er behov for at linkbuilding særlig aggressivt, hvis du har styr på de andre områder.

Hvad skal du gøre nu med dit SEO arbejde?

Du skal i gang! Desto hurtigere du kommer i gang desto hurtigere kommer resultaterne, der er dog én vigtig ting at huske på, det er at SEO er en langsigtet strategi, hvor PPC er en kortsigtet strategi.

Sidder du dog tilbage med følelsen af at du overhovedet ikke ved hvad du skal gøre, så vil jeg nok anbefale at hyre en konsulent, der kan give dig den viden. Jeg anbefaler aldrig at hyre en konsulent der bare gør det for dig uden rent faktisk at forklare hvad han gør, samt lære fra dig, jo kun hvis du er ligeglad med din forretning, så er det måske en idé.

Patrick T. Rasmussen

Digital Marketing - Digital Strategy, SEO, Social Media, Analytics, Blogging, Newsletters, Conversion Optimization and much more.

Dette indlæg har 5 kommentarer

 1. Tobias

  Totalt enig mht. linkbuildingen. Hav styr på teknikken og indholdet. Der skal være content der er værd at kigge på. Linkbuildingen er fuldstændig ligegyldig hvis ikke der er styr på det andet. Ens product offering skal være i orden!

 2. Anders

  Er helt enig i hvad du skriver!

 3. Ninna

  Fint skrevet Patrick 🙂 Min overvejelser går på hvor meget interne links med exact match ankertekster på 300 undersider kan skade??
  Jaaa vi vidste jo ikke bedre den gang buhuuu!! Så træls hvis vi skal sidde og rette dem alle.

 4. Martin Møller

  Fed artikel, god pointe med intern linkbulding. Der gav du mig lige noget jeg kan arbejde videre på 🙂

 5. Kristian

  Tak for updaten. Jeg synes du har en god pointe at linkbuilding skal ske gradvist, det har jeg ikke tænkt over før. Udover det er jeg enig i din prioritering, og at siden skal være på plads, før man kigger på backlinks

Skriv et svar