Den gyldne mellemvej: In-house konsulent

Jeg har fået æren af skrive et indlæg på Patricks website. Og hvilket bedre emne at tage op, end vores fælles holdning til, hvor fordelagtig en “in-house konsulent”-aftale kan fungere.

Men først lige en hurtig historie om hvordan vi startede vores samarbejde.

Historien bag vores aftale

Historien er den, at jeg arbejder som in-house Google Ads konsulent i Dinero Regnskab ApS, med ansvaret for annonceringen på Google og Bing og har gjort det over 2 år mens jeg skriver dette.

Da vi startede aftalen i august 2017 var jeg for nyligt gået selvstændig som konsulent, og mødte Patrick til et MarketingCamp netværksarrangement. Her faldt vi i snak, blandt andet om de forskellige leverandørmuligheder man som virksomhed har i dag, når man skal købe sig hjælp af specialister, blandt andet til digital markedsføring.

For der bliver kun flere muligheder og forskellige typer konstellationer; fuldtidsansættelser, deltidsansættelser, freelancere & konsulenter, samt bureauer, som kan fås i mange forskellige størrelser, og med få eller mange fagområder. Men der er én type som kan fungere fantastisk under de rette forudsætninger, og det er en in-house konsulent.

Jeg har selv valgt at gå selvstændig som ene mand, uden planer om at ansætte medarbejdere – blandt andet fordi jeg godt kan lide den frihed man har til at vælge. Jeg har tidligere haft et bureau med en håndfuld ansatte, men er endt et helt andet sted i dag. Og én af grundende er, at jeg frit kan vælge, hvilke typer samarbejder jeg gerne vil starte med kunder.

Det endte med, at Patrick og jeg tog en kop kaffe på Dinero’s kontor – en fantastisk arbejdsplads som passer lige i min ånd. De ansatte er glade og har det sjovt på deres arbejdsplads med højt til loftet – uden at man går på kompromis med seriøsitet og målet om at skabe imponerende resultater. Medarbejderpleje og fordele er i hvert fald ikke noget Martin Thorborg går på kompromis med!

Det er vitterligt en af de mest behagelige arbejdspladser jeg har været hos – og i mit virke som konsulent får jeg set flere arbejdsplads og kulturer end de fleste. Min glæde for Dinero’s kontormiljø kan også ses på badevægten, efter at have været lidt for aktiv i bland-selv-slik området, og det er lidt for nemt at fange en sodavand i køleskabet når man alligevel er i køkkenet. Foruden de mange kager der skal smages, fordi kageloven skal overholdes. Kageloven spørger du? Det kan bedst forklares med det her billede:

Tilbage til historien. Kaffen var god – og det endte med vi aftalte et samarbejde. Jeg skulle overtage ansvaret for den betalte annoncering på Google, Facebook og Bing fra et mindre, men meget specialiseret bureau. Et bureau som skabte rigtig flotte resultater, men som ikke kunne tilbyde den samme in-house konstellation. En type samarbejde som Patrick har haft i sine tidligere stillinger hos fx Unisport, og savnede en lignende i sin nuværende position hos Dinero.

Hvordan fungerer en in-house konsulent så?

Et samarbejde på denne måde kan skrues sammen på utallige måder, og vores har også udviklet sig og ændret sig i takt med skiftende behov. Da vi startede aftalen oprindeligt havde jeg 2 faste dage om ugen hos Dinero, som senere blev til én, derefter en halv – og for nyligt har den udviklet sig igen. I dag er min faste kontorplads nemlig hos Dinero i Industriens Hus, uanset om jeg arbejder på deres kampagner eller ej, og dermed bliver timerne og dagene mere “flydende” – men en halv dag fast hver anden uge som minimum.

På mange områder er tingene som hvis jeg var normalt ansat. Jeg er tilføjet til alle virksomhedens systemer, har en Dinero e-mail, adgangskort, frokostordning – og deltager i de fredagsbarer og arrangementer der for Dinero’s ansatte. Jeg bliver også jævnligt udfordret til bordfodbold, og får også her mine lærestrege af de mere garvede spillere. Men jeg har heldigvis kun tabt kage én gang (se paragraf §23 i Kageloven længere oppe).

For mig er det en helt genial aftale som ene mand i eget firma. For jeg får mit jævnlige “fix” af kollegafølelser, og føler med 100% som en del af holdet, selv om jeg er på ekstern aftale med begrænsede timer på Dinero opgaver. Det giver en hel masse socialt jeg ikke får i et kontorfællesskab, men stadig fri mulighed til at være selvstændig i egen forretning. Og så deler vi og fejrer sejrene sammen, og løser udfordringerne i fællesskab.

Ift. økonomien i det har vi valgt at gå med en timebaseret aftale, så der er fuld fleksibilitet ift. når der er travlt og mindre travlt (både for mig og Dinero). Vi planlægger nogle måneder frem løbende som det giver mening, så der er også tages højde for marketingkampagner, sæson, ferier osv.

 

Men hvad er pointen – hvor er fordelene?

I stedet for at fokusere på de ting som andre konstellationer ikke kan, vil jeg forsøge blot at fokusere på det som en in-house-konsulent konstellation giver muligheder for.

Fordel 1) Få udelukkende eksperten

I vores tilfælde her er der kun mig i min forretning, og jeg outsourcer ikke kunders opgaver (men til gengæld så meget andet jeg overhovedet kan komme afsted med). Så er der kun mulighed for at få hjælp og arbejde udført af mig.

Det er tilfældet for mange andre freelancere og konsulenter som mig selv – nemlig fokus på specialisering. Og hvis man kan slippe afsted med kun at arbejde med det man elsker (som ofte er det man er bedst til), og leve udelukkende af det, hvorfor skulle man så ikke gøre det?

I mit tilfælde er mit fokusområde betalt annoncering i søgemaskiner – altså Google Ads & Bing Ads. Og det er ikke fordi jeg ikke også til tider arbejder med markedsføring på Amazon og Facebook, samt leger med nye platforme som Pinterest. Men jeg vil helst arbejde med Google Ads, hvor jeg er bedst – så det er her langt størstedelen af mine timer bliver brugt.

2) Få konsulenten helt tæt på

At være fysisk in-house i virksomheden man samarbejder med, gør noget helt specielt. Man har en bedre forståelse af virksomhedens strategi og hvor tingene bevæger sig hen. Der er kortere kommunikationsafstand, og man bemærker mere de udfordringer der opstår.

Det er godt når reaktionstiden forkortes, og løsningerne bliver mere kreative – netop fordi der er der er mere vidensdeling. Både til de løbende statusmøder, men også sparring af hvad der kan gøres anderledes og bedre, samt hvilke tests og marketing tiltag der skal prøves af osv.

3) De sociale fordele smitter af

Jeg har allerede nævnt de ikke-forretningskritiske områder som bordfodbold og fredagsbar. Og jeg er sikker på, at sociale aktiviteter som disse skaber noget positivt som smitter af på de mere forretnings kritiske områder.

Det er nemmere at have en god ping-pong med mennesker du kender bedre, og hvor man ikke er bange for at sige sin helt ærlige mening, selv hvis det er med de kritiske briller på.

Ja, ja – men hvad med alle ulemperne?

Du har selvfølgelig helt ret – det hele er ikke bare en dans på roser, og verden er ikke fyldt med lyserøde skyer. Lad os tage nogle af de vigtigste ulemper – eller måske rettere udfordringer, som man skal overveje og have styr på.

1) Prisen

Alt afhængig af timepris (hvis det er timer man ender med at aftale) og mængden af arbejde, kan et samarbejde som dette være ret omkostningstungt. Men det er jo, ligesom med andre aftaler man kunne lave i andre konstellationer, et spørgsmål om opnået udbytte ud fra sin investering. En såkaldt cost benefit analyse som de i mikroøkonomi på CBS ville prædike om.

Tænkt eksempel: Hvis man fx hyrer en konsulent til 1.000 kr. i timen, og personen skal komme på kontoret en dag om ugen (7,5 time så frokost er fratrukket), så ender det med omkring:

(1.000 x 7,5) x 4 = 30.000 kr. om måneden

Det er mange penge for en slags “medarbejder”, som er så deltid, at personen kun kommer én dag om ugen. Og hvis man kunne hyre en lignende person fuldtid for selv 60.000 kr. om måneden, så er det jo stadig en meget bedre forretning.

Men kan man det? Kan man finde en specialist der kan det samme – og kan man holde på personen? For som vi alle ved, så er specialisterne svære at finde, og mange vælger at gå selvstændige på et eller andet tidspunkt. Og hvis ikke de gør, så er headhunterne ganske aktive på LinkedIn efter disse eftertragtede profiler – og på et tidspunkt er et tilbud måske interessant nok til at skifte arbejdsgiver.

Selv hvis du finder en person, kan man snakke om, at personen sjældent vil have nok specialistopgaver til at udfylde en fuldtidsstilling, og dermed skal brede sig ud over flere områder (udenfor kernekompetencerne). Og så ryger lidt af idéen – eller det bliver i hvert fald sværere at sammenligne.

2) Geografi og transport

Geografi er selvfølgelig en udfordring, da man pludselig skal bevæge sig fysisk til kontorets adresse. Hvis det er for langt væk (fx fra Sjælland til Jylland eller omvendt), så gør det det langt sværere. Ikke umulig, men bare mere udfordrende.

I den slags tilfælde ville jeg personligt foretrække at man afsætte et par dage om måneden i træk, og gjorde det til en tur med overnatning. Så kan man også kombinere turen med noget lækker mad om aftenen og måske en enkelt øl eller to.

Dernæst skal man så diskutere hvor omkostninger for transport skal placeres. Om det konsulenten, kunden, eller en kombination der skal stå for den regning.

3) Konsulentens naturlige begrænsning

En konsulent/freelancer har ligesom alle andre kun begrænsede antal timer at give af. Det giver selvfølgelig en begrænsning på, hvor mange kunder denne konstellation kan gøres med. I mit eget tilfælde har jeg to af disse slags aftaler i dag – men for flere de kunder jeg starter store samarbejder op med, er jeg mere på deres kontor i opstarten af kampagnerne. Enten i form af en eller flere arbejdsdage i løbet af den eller de første måneder. Eller alternativt med oftere møder, opfølgning og justeringer i begyndelsen.

Man kunne have langt flere af disse aftaler end jeg har, men jeg kan personligt godt lide den afveksling det giver mig i hverdagen, at jeg har flere typer samarbejder, kunder og opgaver.

Så kan jeg vidst heller ikke koge mere suppe på den historie. Det korte og det lange er, at Patrick og jeg synes vi har fundet en fantastisk gylden mellemvej med vores samarbejde – med det bedste fra begge verdener. Det er ikke noget der vil virke for alle – men det virker fantastisk for os.

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Gregers

    Jeg kan kun sige godt om Dinero.

Skriv et svar