301 redirect udsolgte produkter for brugerens skyld

Næsten alle webshops har udskiftning i deres produkter, ligemeget om det er webshop, der sælger billigt garn og har et fysisk produkt eller rådgiveren, som sælger en service – alle har altid udskiftning i deres sortiment på én eller anden måde. Når et produkt udgår, så bliver siden ofte slettet og webshoppen mister deres placeringer, da folk undervurderer 301 redirect.

Det er her udfordringen er…

301 redirect vs 404 error

Lad os sige at du sælger garn og hvert måned kommer der ny garn farve og de gamle bliver udsolgt og udgår. Dine brugere og pressen elsker dine produkter, så meget at de linker til dig fra deres blog, nyhedssider, sociale medier osv. Alt dette er guld værd for dit webshop specielt, når vi taler SEO, men hvad nu når du pludselig har udsolgt? Hvad gør du så?

Rigtig mange vælger at trykke produktet offline, hvilket resultere i én 404 side eller en tom side. Er det en god løsning for brugeren eller Google? Nej vel?, prøv at tænk; hvad ville det mest optimale være for brugeren?

Jeg vil mene at hvis et produkt er udgået, så skal han/hun se alternative produkter og derfor vil jeg pege det udgået garn fra DROPS peak i blå (produktsiden) tilbage til DROPS peak kategorien uden at blinke med en 301.

Flyt værdi med 301 redirect

Èn af de mange faktorere for hvordan dit site rankere er på baggrund af valide indgående links det har.  Noter at jeg skrev valide links. Hvis du sletter produkter uden af redirecte, så mister de deres værdi og de er ubrugelige, da du ikke har indsat et 301 redirect og fortalt at siden er permenent flyttet.

Det er ekstremt vigtigt og vil våge at påstå at det er én af de mange nøgler til succes. Ligemeget om det er fodboldstøvler eller virksomhed der sælger konsulenttimer.

Hvis jeg havde en større webshop med tusindevis af produkter, så vil jeg få det lavet semi automatisk, det betyder at når et produkt går offline, så redirecter den til kategorien i niveau under. Hvis der så er en kategori som går offline, så redirecter vi til kategorien under etc.

Samtidig ville jeg kræve at jeg kan lave 301 redirects i CMS, som overruler alt og jeg skal kunne redirecte som jeg lyster.

Kan jeg stadig redde de links nu 2 år efter?

Ja, jeg vil våge at påstå at du stadig kan nå at redde de indgående links som du fik for 2 år siden med en 301 redirect, så derfor vil jeg mene at du skal komme hurtigst muligt. Du kan starte med at se alle dine 404 sider igennem og se hvor de kommer fra.

Men jeg har ikke 301 redirect funktionen i CMS?

Hvis dit CMS system ikke understøtter 301 redirects, så vil jeg anbefale dig at du tager fat i dine udviklere og får dem til at få styr på det. Det går ikke at du ikke kan redirecte sider som udgået og/eller bliver slettet – det SKAL være muligt for dig!

…Ikke facit men tæt på

Alt dette du har læst er ikke facit, da jeg arbejdede hos CoolStuff fik vi altid skrevet unikke, spændende og sjove tekster og når et produkt udgik, så endte de på ”kirkegården”, da vi brugte rigtig mange ressourcer på teksterne også syns vi bare at det var sjovt at se hvilke produkter vi har haft – dette kunne også bruges til at se hvilke udgået produkter, som stadig var populære og man skulle overveje at tage ind igen og endda måske sælge ligne produkter.

Rundt om det udgået produkt var der relateret produkter, for at sørge for at bounceraten ikke var tårnhøj.

I denne situation vil jeg ikke mene at man skal 301 redirecte, da man bruger man ressourcer på at skrive de her unikke tekster og det er kvalitets indhold, som brugerne elsker og det trækker mange besøgende.

Kort opsummering – 301 redirect or not?

Sørg for at have styr på dine redirect, når en side/produkt bliver fjernet og gør det altid med 301 redirect benyt ikke 302, kun hvis produktet kommer tilbage på lager. Men én ting er sikker, du mister omsætning hvis du ikke redirecter, så kom igang med det!

Patrick T. Rasmussen

Digital Marketing - Digital Strategy, SEO, Social Media, Analytics, Blogging, Newsletters, Conversion Optimization and much more.

Skriv et svar